ПечатьE-mail

Радість Божого дару освячення (укр.)

Благочестие

Я - Виноградина, ви - галуззя"Я - Виноградина, ви - галуззя, хто в мені перебуває, а я в ньому, той рясно зароджує..." Івана 15:5

Ісус щоденно навчав Своїх учнів і юрби допитливих слухачів глибоких таємниць про Царство Боже. Для того, щоб передавати ці дорогоцінні вчення ефективно, Ісус посилався на образи звичайних людей Його часу, легкозрозумілі та які було легко впізнати. Наприклад, коли Ісус навчав про благословення освячення, то Він використовував для ілюстрації виноградину і галуззя. Цей підхід був ефективним методом спілкування через те, що сільська місцевісь того краю була прикрашена виноградинами і галуззям.

Краще розуміння Христового особливого благословення освячення відбувається тоді, коли ми зосереджуємо свої думки на ідеях, що пояснені в Спасителевих чудових ілюстраціях про виноградину та галуззя.

В Івана 10:10 Ісус каже: "Я прийшов, щоб ви мали життя". Роблячи Свою Євангельську обітницю ще яскравішою, Ісус промовляє: "Я - Виноградина, ви галуззя!"

Тепер візьміть до уваги Ісусову просту, але могутню ілюстрацію. У християнському житті Ісус - Виноградина, а віруючий - галузка. Для того, щоб галузка мала життя, вона має бути поєднаною з Ісусом, Виноградиною. Віруючий має бути сполученим із Христом через даний Богом дар віри. Коли віруючий сполучений з Ісусом, то він рясно зароджує в знак свідчення про Боже діло в Ньому через Христа.

Коли Ісус, Виноградина, каже: "Ви Мої, Я надбав вас і живив Своєю кров'ю", то Він має на увазі, що кожен християнин поблагословенний здоровим духовним життям для рясного зароджування.

Правдиві плоди віри віруючого не з'являються лише "тоді, коли зручно... або ж відчувається щось таке..." Плоди є частиною християнського життя. І по-іншому не може бути. Віруючий, сполучений з Христом діяльно, прагнутиме чинити діла свого Небесного Отця. Ці діла висловлені нашим Небесним Отцем у Його Законі, який Христос, жива Виноградина, вже виконав для кожної галузки, що сполучена з Ним. Через те, що Христос живе всередині тих, які є Його, вони вповноважені жити для Нього.

А будь-які плоди, що їх можуть приносити християни, не роблять їх більшими християнами, живішими, улюбленішими чи спасеннішими. Через те, що вони віддані Христові через віру, віруючі - живі, улюблені і спасенні! Тож будь-яке діло, що його чинять галузки, є плодом віри, що призводиться до буття Самою Виноградиною (Івана 15:5; 1 Коринтян 4:7; Римлян 10:17).

Де світ бачитиме християнські "галузки", які приносять плоди Христові? По-перше, в християнських домівках і подружжях. Тут плоди збираються і загорненні в жертовні зобов'язання.

Плоди гронами проростають також у громадах, коли християни виявляють пошану у світі, де пошани немає. Плоди віри виявляються у християнському піклуванні про добробут усіх, хто виснажений розумово, фізично чи економічно, і всіх тих безпомічних дітей Божих, якими інші просто нехтують, або ж яких просто знищують.

У Церкві врожай плодів не припиняє рясніти малими вчинками непланованої доброти, ніжності і щедрості. Плоди віри завжди солодкі на смак, живлені в освячених серцях, які простягають руки, щоб ними ділитися. Плоди "правдивої релігії" проявляються і у провідуванні хворих, ув'язнених, і у допомозі бездомним (Якова 1:17). Ці плоди є вірою, "що чинна любов'ю" (Галатів 5:6). Вони - свідчення Христової любові.

Освячене життя є галузкою, що приносить плоди, які виростають із життєвості Виноградини, Ісуса Христа. Життєдайна кров, що витікає з ран Христових, оживлює тих, які є частиною Виноградини. У Святій Вечері Христос безперервно дає Своїм послідовникам Свою життєдайну, зміцнюючу віру, і плодоносну кров. Багато галузок є часто тендітними і навіть слабкими, проте вони живляться через свою сполуку з Ісусом, Виноградиною.

Єднання з Христом і відсутність учинків любові є протиріччям. Життєвість Христа, Виноградини, робить необхідним освячене плодоносне життя. "Отець Мій прославиться в тому, якщо рясно зародите й будете учні Мої" (Івана 15:8)

Добра Звістка, т.2, № 2